PATIENT INFORMATION LEAFLET

Section 37/41 Admission to Hospital
by a Court Order With Restrictions
Mental Health Act 1983 Section 37/41 

Admission to Hospital by a Court Order (with restrictions)

Patients Name

	


You have been admitted to

	


Your Doctor is
	


Date Section Commenced

	


WHY AM I IN HOSPITAL?

It has been decided to admit you to this hospital so that you can be given the treatment and care that you need.

You can be kept at the hospital because of Section 37 and 41 of the Mental Health Act 1983.

The court and two doctors have said that you should be brought here because you have a mental disorder for which you need to be in hospital for treatment.

HOW LONG WILL I BE HERE?

You cannot leave the hospital unless the Secretary of State for Justice agrees with your doctor that you may leave or a Mental Health Review Tribunal decides that you do not need to stay in hospital.  
[image: image1.jpg]



If you try to go, the staff can stop you and if you do leave, you can be brought back.
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WHAT HAPPENS NEXT?

The doctor will tell you when he or she thinks that you are well enough to leave the hospital but they cannot let you leave without the agreement of the Secretary of State for Justice.
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While you are here you will have your own nurse who will tell you about your treatment and answer your questions.  
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They will also try and help you make your own decisions about your care.

You will also be able to talk to someone called an independent mental health advocate to help you understand the Mental Health Act.  

They will tell you all about your medicine and your rights.

CAN I APPEAL?
You can ask the court to let you leave the hospital.  

If you want to do this, it is best to ask your solicitor to help you and you must do this in the first 21 days that you are at the hospital.  

You can also write to the Hospital Managers at any time:

The Mental Health Act Department, 5th Floor Harlech Court, Bute Terrace, Cardiff CF10 2FE

The managers will request a report from your doctor a nurse and your social worker and you will be invited to a meeting. 

The hospital managers can tell the Secretary of State for Justice that they think you should be allowed to leave but he mast agree with them before you can leave. 
You can also apply to the mental health review tribunal meeting to ask if you can leave.  
You can only ask the tribunal after you have been in hospital for six months. 

The tribunal members will come and meet with you and listen to those who help you.  
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The tribunal doctor will come and see you before the meeting. 

The tribunal will send you a letter about the meeting. 

The tribunal will speak to your doctor and social worker and read reports about your time in hospital before deciding if you are well enough to leave. 

You might want to ask a solicitor to help you with this tribunal.  

You do not have to pay for this. 

If you are not allowed to leave the hospital when you first ask, you can ask again next year. 

WHAT TREATMENT MAY I BE 
GIVEN?
Your doctor will talk to you about any treatment that you may need for your mental disorder.

You can be given medication even if you do not want to take it. 
If you do not want treatment after the first 3 months another doctor will see you to decide if you still need medication.
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CAN I COMPLAIN? 
Yes you can complain.  

The first person you should complain to is the nurse in charge or a social worker.  

If you are still unhappy you can complain to the company complaint officer at: 
5th Floor Harlech Court, Bute Terrace, Cardiff CF10 2FE  
or to the “Review Service for Mental Health”.  

You can speak to a Reviewer when they visit.  If you want to do this ask the person in charge of the ward.
You can also write to the tribunal after you leave hospital.  

YOUR LETTERS

You will be able to write letters and have them sent to you.  
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The Hospital Managers are allowed to stop you sending letters to anyone who says that they do not want to read them.  
CODE OF PRACTICE FOR WALES

A book called the “Code of Practice for Wales” tells the staff about the Mental Health Act.  You can ask to look at this book or for a pamphlet called “peace of Mind” which tells you all about it.  

INFORMATION AND HELP

If there is anything you do not understand please ask a member of staff to answer your questions
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